Search
  • Maurice

De toon van Eneco naar omwonenden: nul is geen nul.


Nul (0). Een magisch getal, of is het geen getal? Mijn dochter van 5 begrijpt in ieder geval dat nul betekent dat je GEEN ENKELE vinger opsteekt. Helemaal niets. En ja, ze begrijpt ook dan 1 het opsteken van 1 vinger betekent en dat 2... nou ja, u begrijpt het wel. Bij Eneco hebben ze een ander telsysteem, zo blijkt uit de jaarlijks terugkerende klachten over slagschaduw. In Houten geldt NULhinder (0), zo blijkt uit de door de gemeente opgelegde maatwerkvoorschriften. En elk jaar blijkt weer, dat voor Eneco 0 geen 0 is. Verre van. In de afgelopen 2 maanden alleen al, hadden wij 13 maal last van slagschaduw. Het door ons aangeleverde beeldmateriaal, wat helaas niet altijd van voldoende kwaliteit was, is voor de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) in ieder geval voldoende om te concluderen dat er in mei, juni en juli zeker 6 keer slagschaduw geconstateerd is. En dat komt Eneco op een formele waarschuwing te staan, zo blijkt uit de door de RUD verzonden brief. Als ik mijn dochter (nogmaals, ze is 5) vraag wat 6 is, dan steekt ze ook 6 vingers op. Had ze bij Eneco gewerkt, dan had ze waarschijnlijk 0 vingers opgestoken. En ook bij 13, bij 27 of bij 64. Kennelijk is elk getal nul. In de email correspondentie met de RUD, heeft Eneco zich op het standpunt gesteld dat ze zich niet aan de maatwerkvoorschriften hoeft te houden. Dat kennen we. Al eerder betoogde Eneco voor de gemeente dat nulhinder betekent dat de windmolens zeker nog 2 minuten doordraaien, voordat deze tot stilstand worden gebracht. Alweer geldt dat het getal 2 dus kennelijk gelijk staat aan nul. En dat terwijl de bedoeling is om slagschaduw te VOORKOMEN, dus om de windmolens stil te zetten nog voordat slagschaduw optreedt. Technisch kan dat, zo bevestigde Vestas (de bouwer van de windmolens) in 2015 al.

Een maand geleden vernamen wij van een ambtenaar dat dit voor de geluidsregels ook zo geldt, zo blijkt uit een vervolgonderzoek van de Universiteit Utrecht op basis van de door Eneco aangeleverde data (saillant detail: die overigens op punten afwijkt van de historisch aangeleverde data).

De combinatie van beiden betekent dus, dat er na het uitkomen van het rapport van de UU in 2015 helemaal niet veranderd is. De overlast is niet afgenomen, nul is geen nul, er wordt nog steeds niet voor 100% aan de geluidsnormen voldaan en het gevolg van alles is, dat het vertrouwen in Eneco (en daarmee ook in de gemeente) onder de temperatuur van nul graden Kelvin is gedaald. Intussen is er maar 1 partij die het nakijken heeft: wij als omwonenden. Maar die staan voor Eneco ook gelijk aan nul, zo denk ik dan.

In ieder geval is duidelijk welk pad Eneco en de gemeente zullen kiezen: de regels aanpassen aan de situatie, dus de voorschriften van tafel vegen. Wedden?


134 views

STRIJD MEE TEGEN OVERLAST, ZEG ENEECO TEGEN ENECO !

Follow

Contact

Address

Windpak Houten, Netherlands

©2017 by Gigawiek. Eneco hackers: you're watching, we're tracing. Have fun ;)