Search
  • Maurice

Omwonenden: proef Windpark Houten mislukt


Al jaren is er overlast door de windmolens in Houten, volgens het laatste onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat het om honderden woningen. Op 12 april startte een proef waarbij gekeken wordt of de overlast terug te dringen valt door de bladen van de molenwieken anders te trimmen. Nu, ruim een maand later, is voor omwonenden het resultaat al bekend: er is meer overlast dan voorheen en er komen zelfs nieuwe klachten van verder weg bij. Omwonenden roepen het College van B&W en Eneco op om de proef te staken.

Veel omwonenden klagen al jaren over de bromtoon en recente maatregelen van Eneco om dit te verminderen, hadden geen resultaat. “Onder de nieuwe programmering zien we klachten voorbij komen van mensen die op 2 tot 3 kilometer wonen, zelfs vanuit de Muren en achterin onze wijken vanaf de Zomerpolder en het Buiswater komen de klachten binnen”, aldus omwonende Maurice Bakker.

Bij de omwonenden die het dichtste bij wonen, zoals Hanny van Doorn, is de overlast nog het meeste toegenomen. “Voor de proef kreeg ik bij zomerweer nog klanten die ondanks het geluid lekker bleven zitten om te genieten van het uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal, maar sinds de start van de proef gaan ze heel snel weer weg. Ik snap dat heel goed, het is niet uit te houden.” Sinds de start van de proef, gelden de maatwerkvoorschriften niet meer, die omwonenden zouden moeten beschermen tegen geluidsoverlast. “Nu de proef gestart is, draaien de windmolens overdag er ongebreideld op los”, vertelt Hanny van Doorn.

Omwonende Ditte Puijk is zeker niet te spreken over de proef. “Eneco weet al 5 jaar dat er een bromtoon is. Die heb ik nooit echt gehoord, totdat ze met deze proef startten. Wij horen nu, ondanks alle eerdere maatregelen, in onze slaapkamer een heel knarsend aanloopgeluid. De gemeente is al komen luisteren en heeft het ook geconstateerd.”

Vorige week is Vestas bezig geweest om in opdracht van Eneco nieuwe andere aanpassingen aan de windmolens te doen. “Volgens de monteurs van Vestas zijn ze een nieuwe proef aan het inrichten, omdat de huidige proef niet de resultaten brengt die de gemeente en Eneco hadden bedacht. De monteurs vertelden ons dat ze de windmolens gewoon niet zo dicht bij woningen moeten plaatsen, want dat is vragen om problemen. Nou, dat zijn we helemaal met ze eens.”, aldus Maurice Bakker. “De proef levert dus geen resultaten op, wat kan gebeuren als je iets doet wat nog nooit eerder ergens ter wereld is getest. Wat ik echter kwalijk vind, is dat we nu dus door onze eigen gemeente als proefkonijnen gebruikt worden. Dat is niet acceptabel. Tijd om de proef te staken en om, met de zomer voor de deur, terug te keren naar de maatwerkvoorschriften.”

Omwonenden zijn eensgezind in de oproep aan de gemeenteraad en het nieuwe College om de proef te staken. De proef in Houten loopt nog tot uiterlijk 12 juli.


176 views

STRIJD MEE TEGEN OVERLAST, ZEG ENEECO TEGEN ENECO !

Follow

Contact

Address

Windpak Houten, Netherlands

©2017 by Gigawiek. Eneco hackers: you're watching, we're tracing. Have fun ;)